Je kan elke vorm van racisme of discriminatie melden bij Unia.
Je hoeft hiervoor niet zelf slachtoffer te zijn. Als je getuige bent, kan je dit ook melden.
Unia is een onafhankelijke, openbare instelling die discriminatie bestrijdt en gelijke kansen bevordert. Unia is interfederaal bevoegd, dit wil zeggen: niet enkel bevoegd op federaal niveau, maar ook op het niveau van de deelstaten. Elke persoon in België kan dus klacht indienen of een vraag stellen bij Unia in geval van racisme.
Dit kan via verschillende kanalen:
Op de website van Unia, staan tips en tricks opgesomd over hoe je best reageert en aangeeft dat je niet akkoord gaat met een post of statusupdate. Ook als je niet persoonlijk het slachtoffer bent van haatberichten, kan je er iets tegen doen.
Zo kan je de volgende acties ondernemen:
Als je slachtoffer bent van een haatmisdrijf meld je dit best bij de politie. Enkel dan kan het gerecht optreden. Daarnaast kan je ook Unia contacteren voor juridische bijstand.
Als je aangifte doet bij de politie, let dan op de volgende zaken:
Meld zeker ook bij Unia wanneer je slachtoffer bent van een haatmisdrijf.
Unia kan je informeren over je rechten en de procedure en zorgt voor begeleiding van slachtoffers en hun familie.
Daarnaast kan Unia zich ook (naast de persoon die het misdrijf meldt) burgerlijke partij stellen bij een rechtszaak. Unia waakt er dan over dat het aspect ‘haatmisdrijf’ in het onderzoek meegenomen wordt met specifieke aandacht voor de omstandigheden vóór en tijdens het misdrijf: de uitlatingen van de dader zelf, het karakter van de daad, elementen uit het verleden van de dader, …
Wat kan je doen om een slachtoffer te helpen?